Ναξιώτικη Πατατόπιτα Φύλλου με ελιές

Εμπνευσμένοι από την νόστιμη πατάτα και την γραβιέρα της Ναξιακής γης, τις ζουμερές ελιές μας και τα υγιεινά σπαράγγια με το έντονο πράσινο χρώμα τους, φτιάξαμε μια πεντανόστιμη γέμιση κουκουλωμένη μέσα σε τραγανό φύλλο για μια πίτα αλλιώτικη.

  • ΧΡΟΝΟΣ
  • 60 ΛΕΠΤΑ

  • ΣΕΡΒΙΡEI
  • 8 ΑΤΟΜΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 400 γρ. κομμένο φρέσκο πράσο
  • 1/2 κούπα GAEA Π. Γ. Ε. Λακωνία
  • 200γρ. πράσινα σπαράγγια
  • 2 κούπες Ελιές Καλαμών χωρις Κουκούτσι
  • 1 κούπα ψιλοκομμένος άνηθος
  • 200γρ. γραβιέρα ή φέτα
  • 300γρ. πατάτες
  • Αλάτι και Πιπέρι
  • 250γρ. φύλλα Βηρυτού

      ΜΕΘΟΔΟΣ

      • Ξεφλουδίστε και κόψτε τις πατάτες σε ομοιόμορφα κομμάτια και βράστε τις μέχρι να μαλακώσουν
      • Σραγγίξτε καλά και αφήστε τις στην άκρη να κρυώσουν
      • Κόψτε τις ελιές και τοποθετήστε τις σε ένα δοχείο
      • Συνεχίστε κόβοντας σε λεπτές ροδέλες το πρασο στο ίδιο δοχείο και προσθέστε τις πατάτες αφού έχουν κρυώσει
      • Προσθέστε το τυρι, τριμμένο, όπως επιλέξετε εσείς και το μισό ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώστε και εμπλουτίστε με τον άνηθο
      • Διαλέξτε ένα καταλλήλο ταψί, έτσι ώστε να περισσεύει λίγο φύλλο, και απλώστε τα μισά φύλλα βηρυτού στην βάση. Καθώς απλώνεται τα φύλλα αλείψτε με ελαιόλαδο για να γίνει σωστά το ψήσιμο.
      • Αδειάστε το μίγμα εσωτερικά του φύλου
      • Στρώστε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα και αλείψτε ξανά με ελαιόλαδο.
      • Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C μεχρι να πάρει το χαρακτηριστικό χρώμα

          ΣΥΜΒΟΥΛΗ

          Αφού ολοκληρώσετε την πίτα και πριν το ψήσιμο, αλείψτε λίγο νεράκι με τα χέρια σας σε όλες τις γωνίες της πίτας για καλύτερο ψήσιμο